tirsdag 3. februar 2009

Min favorittsang


Jeg har valgt å analysere min favorittsang "All along the watchtower"av Jimi Hendrix. Jeg liker sangen spesielt godt pågrunn av at sangen er  gammel rock og veldig annerledes i forhold til hvordan musikken lages i dag, den var forsovet det på sin tid og. Og selvfølgelig pågrunn av de mange gitarsoloene og Jimi Hendrix litt spesielle stemme. Sangen får meg også alltid i godt humør, uansett!

Jimi Hendrix ble født i Seattle, Washington i 1942. Faren hans var soldat i U.S Army og var på det tidspunktet  i krig og så ikke sønnen sin før i 1945. Jimi og hans bror Johnny vokste opp hos en venn av moren dems. I 1966 dro Jimi til England for å skrive sin første platekontrakt og dannet bandet "The Jimi Hendrix Experience" sammen med Noel Redding og Mitch Mitchell. Bandet ble en øyeblikkelig suksse i Storbritania, Og etter et par år ble det også en suksse i USA. Jimi var motstander av Vietnamkrigen, og bandet ble et symbol på fred. Jimi skrev også mesteparten av sangene sine i en høy hasj eller heroin rus, og var kjent for å være konstant høy. The Jimi Hendrix Experience ble opplåst i 1969 og Jimi Hendrix døde den 18.september 1970. 

All Along the Watchtower av Jimi Hendrix

There must be some kind of way out of here
Said the joker to the thief
Theres too much confusion
I cant get no relief
Businessman they drink my wine
Plow men dig my earth
None will level on the line
Nobody of it is worth
Hey hey

No reason to get excited
The thief he kindly spoke
There are many here among us
Who feel that life is but a joke but uh
But you and I weve been through that
And this is not our fate
So let us not talk falsely now
The hours getting late
Hey

Hey

All along the watchtower
Princes kept the view
While all the women came and went
Bare-foot servants to, but huh
Outside in the cold distance
A wild cat did growl
Two riders were approachin
And the wind began to howl
Hey
Oh
All along the watchtower
Hear you sing around the watch
Gotta beware gotta beware I will
Yeah
Ooh baby
All along the watchtower


Du kan høre sangen her

Sangen handler om en en amerikansk soldats liv i Vietnam og all urettferdigheten som pågår der og lengselen dems hjem. Selv om meningen bak sangen egentlig er ganske dyster så høres sangen veldig glad og livlig ut. Hele teskten gir uttrykk for Jimis holdninger til Vietnamkrigen som også ble delt med flere millioner amerikanske hippier. Hele teksten er veldig samfunnskritisk akkurat som de aller fleste teksten hans. Han kritiserer Amerikas behandling av soldater under krigen og at den amerikanske hæren etterhvert startet med tvagsrekrutering av soldtater. Teksten kan nesten sammenlignes med Bruce Springsteens , born in the USA. Bortsett fra at de to har et litt forskjellig syn på krig. Teksten henger også veldig godt sammen med musikken og det rimer godt, som sagt så føler du deg veldig livlig når du hører sangen, ihvertfall jeg!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Veldig fin analyse av sangen, og det var fint at du tok med såpas mye av historien til Jimi Hendrix, for da var det lettere å forstå hvorfor han skrev tekster som han skrev dem.

Erffan P sa...

Du analyserer sangen bra. Spesielt når du forteller bakgrunnshistorien til Mr Hendrix, så forstår man analysen av sangen bedre. Fint at du også forteller om din erfaring om sangen. Rett og slett bra!